Top
Teakhout
Onze meubelen worden gemaakt van recycle teak en plantage teak uit Indonesie. Hieronder volgt een uitleg:
Teak meubelen 'Recycle teak'

Al het teakhout dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van onze meubelen is gerecycled oud hout (Djatti). Dit teakhout wordt gewonnen door het recuperen van teak uit huizen, gebouwen, sporen en meer. Tevens is oud teakhout opgeslagen in grote opslagplaatsen. Door de opslag heeft het teakhout soms een leeftijd bereikt van honderd tot tweehonderd jaar.
Het voordeel van het gebruik van oud teakhout is dat er geen nieuwe bomen worden omgehakt. Uiteraard is dit bevordelijk voor de natuur en het milieu.

Tevens heeft het gebruik van oud teakhout als voordeel dat het hout vrijwel is uitgewerkt. De kans op scheuren en krimpen is nog kleiner dan het al is bij plantage teak. Ook wordt het hout voordat het wordt verwerkt vakkundig gedroogd zodat de relatieve vochtigheid goed is afgestemd op de Nederlandse omstandigheden.
Recycled teak is te herkennen aan een iets donkerdere tint dan het plantage teak. De donkere tint is te wijten aan de leeftijd van het hout.
De collecties vervaardigt uit oud teakhout worden steeds exclusiever.
Teak meubelen 'Plantage teak'

Het “nieuwe” teakhout is afkomstig van plantages in Indonesië. Deze plantages worden door de overheid beheerd en zijn vaak al meer dan honderd jaar oud. Verwart u het nieuwe teak alstublieft niet met jong teak. Het door Kirana Wonen gebruikte teak doet er ongeveer 35 jaar over om van zaadje tot volwassen boom te groeien. Pas dan heeft het hout haar ware schoonheid bereikt en is de boom geschikt om er mooie en bovendien stevige planken van de maken. Jong teak wordt eigenlijk gewoon te vroeg gekapt (veelal illegaal) en heeft daardoor nog niet alle gewenste eigenschappen van teakhout. Jong teak is te herkennen aan de wilde structuur van het hout.

Teak is een mooie gouden tot donkerbruine houtsoort, soms ook roodachtig met een rechte strakke draad. De nerven van het teakhout kunnen vrij grof zijn. Het teakhout is rijk aan natuurlijk oliën, waardoor er een vettige indruk ontstaat. Aan deze oliën heeft teak zijn unieke eigenschappen te danken: de resistentie tegen water, vocht en weersinvloeden. Voor de productie van onze meubels maken wij gebruik van 2 verschillende soorten teakhout, te weten “nieuw” teak en hergebruikt teakhout.

Het teakhout dat gebruikt wordt voor productie, wordt voor gebruik opgeslagen in een zogenaamde Kiln-Dry oven. In dit proces wordt het vochtgehalte van het hout teruggebracht tot een acceptabel niveau. Hierdoor is de kans op het werken van het teakhout nihil en kunt u jarenlang zonder problemen van uw meubels genieten.