Top
Veelgestelde vragen

Vraag: Hoe moet een teak meubel onderhouden worden?

Teak meubelen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. Donker afgewerkte meubelen zijn voorzien van meerdere laklagen en kunnen met een vochtige doek worden afgenomen. Als u het meubel wilt laten glanzen, kunt u ervoor kiezen het meubel te behandelen met ‘greenfix.’ Dit is een olie op natuurlijke basis.

De onbehandelde teak meubelen kunt u behandelen met ‘teakfix’ of ‘Greenfix.’ ‘Teakfix’ is een kleurloze olie wat het meubel een beschermlaag geeft. ‘Greenfix’ is een olie wat het onbehandelde teak meubel een warme bruine gloed geeft. Beide producten hebben dezelfde eigenschappen op het gebied van bescherming. Het meubel is na behandeling beschermd tegen vlekken en kringen.

 

vraag: Hebben jullie levertijden?

Wij leveren uit voorraad dus hanteren wij geen levertijden. Het kan voorkomen dat een artikel of een bepaalde maat tafel niet meer voorradig is. Wij geven dit altijd aan de klant door.

vraag: Kunnen er ook afwijkende maten besteld worden?

Maatwerk in teak is één van onze specialiteiten. Staat de afmeting die u zoekt niet op de website? Stuur ons dan een mail of kom een keer langs in de winkel.

Ook kunt u ons een tekening geven met afmetingen en verdere wensen. U krijgt altijd eerst een prijsopgave. De levertijd voor speciale bestellingen bedraagt ongeveer 12 weken.

vraag: In welke kleuren is teak verkrijgbaar?

De teak meubelen zijn hoofdzakelijk te verkrijgen in het onbehandeld (blank) en donker.

Wanneer u een andere kleur wenst voor de teak meubelen bestaat er de mogelijkheid om deze naar uw wensen aan te passen.

vraag: Waar komt het Teakhout vandaan?

Onze meubelen worden gemaakt van recycle teak en plantage teak uit Indonesie. Hieronder volgt een uitleg:

Teak meubelen 

Al het teakhout dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van onze meubelen is gerecycled oud hout (Djatti). Dit teakhout wordt gewonnen door het recuperen van teak uit huizen, gebouwen, sporen en meer. Tevens is oud teakhout opgeslagen in grote opslagplaatsen. Door de opslag heeft het teakhout soms een leeftijd bereikt van honderd tot tweehonderd jaar.
Het voordeel van het gebruik van oud teakhout is dat er geen nieuwe bomen worden omgehakt. Uiteraard is dit bevordelijk voor de natuur en het milieu. 

Tevens heeft het gebruik van oud teakhout als voordeel dat het hout vrijwel is uitgewerkt. De kans op scheuren en krimpen is nog kleiner dan het al is bij plantage teak. Ook wordt het hout voordat het wordt verwerkt vakkundig gedroogd zodat de relatieve vochtigheid goed is afgestemd op de Nederlandse omstandigheden.
Recycled teak is te herkennen aan een iets donkerdere tint dan het plantage teak. De donkere tint is te wijten aan de leeftijd van het hout.
De collecties vervaardigt uit oud teakhout worden steeds exclusiever
.
 

Teak Tuinmeubelen

Het teakhout voor de tuinmeubelen die Kirana Wonen levert komt van de teakplantages op Java. Op deze teakplantages wordt op duurzame wijze, zonder de oerwouden aan te tasten, geproduceerd. De teakplantages staan onder toezicht van de indonesische overheid.
Doordat het plantage teak vakkundig wordt gedroogd, evenals het oude teakhout, is de relatieve vochtigheid goed afgestemd op de nederlandse omstandigheden.

Teak heeft unieke eigenschappen. Het is door zijn warme tinten adembenemend mooi. Tevens is teak ongekend duurzaam en heeft een prachtige nerf.
Doordat teak rijk is van natuurlijk olieen is het goed bestand tegen water, vocht en alle weersinvloeden.
Teak is de enige houtsoort die geen roest of corrosie veroorzaakt waneer het in contact komt met metaal. Teven valt teak in de hoogste graad van rotbestendigheid, zelfs als het in contact is met de grond.
 

 

Vraag: Bezorgen jullie ook?

Kirana Wonen bezorgt door heel Nederland.

(Voor de leegverkoop gelden er andere voorwaarden. In principe dienen de meubels afgehaald te worden. Is er geen mogelijkheid tot afhalen, kunnen wij een transporteur regelen. Reken op een bedrag van ongeveer € 75 - € 100 voor levering)

Afhankelijk van het aangekochte product berekenen wij wel of geen bezorgkosten. Bij aankopen
tot € 750 geldt een bezorgvergoeding van € 50. Aankopen boven de € 750 worden in Nederland, met uitzondering van de waddeneilanden*, kosteloos bezorgd.

*Bezorgingen op de waddeneilanden gaan in overleg. Neemt u hiervoor contact op met klantenservice@kiranawonen.nl 
 

vraag: Werkt het teakhout nog?

Bij ons komt het bijna niet voor dat het teak nog gaat werken. Dit omdat wij meubelen hebben van oud, hergebruikt teakhout. Ook wordt het teak eerst gedroogd zodat het geschikt is voor het Nederlandse klimaat.Omdat hout een natuurproduct is, kunnen wij niet 100% garanderen dat teak niet meer gaat werken. Mocht u een probleem hebben met het aangekochte meubel lossen wij dit altijd op.
 

vraag: Wat is Teakhout?

Teak is een harde houtsoort. Teak wordt al eeuwenlang geprezen om de bijzondere kwaliteiten die het bezit. De hardheid, de weerstand tegen weersinvloeden en de gemakkelijke verwerking, maken teak een ideale houtsoort voor de meubelindustrie en de scheepsbouw. Niet onbelangrijk hierbij is, dat teak de unieke eigenschap heeft geen roest of corrosie te veroorzaken wanneer het in contact komt met metaal.

Het woord teak stamt af van het Indiase woord tekka, tek of teka. Het Portugese woord teca verwijst ook naar deze houtsoort. Ondanks dat de Portugezen, en vele anderen, in het verleden teak uit Indonesië hebben geëxporteerd naar Europa, is teak van origine geen Indonesische houtsoort. Teak komt van oorsprong uit de gordel die loopt van India naar Burma, Laos, Thailand en de Filippijnen. Naar schatting is teak ongeveer 400-600 jaar geleden in Indonesië geïntroduceerd.

Tegenwoordig kan men ook teak vinden in andere werelddelen zoals Afrika, Midden- en Zuid-Amerika. In deze delen van de wereld wordt teak verbouwd op plantages. Het hout groeit in deze gebieden sneller dan in de gebieden van oorsprong. Zelfs zo snel dat een boom al kaprijp kan zijn na 20 tot 25 jaar.

De teakboom is een traag groeiende boom die onder normale natuurlijke omstandigheden wel 30 tot 40 meter hoog kan worden. Hierbij kan de diameter 90 tot 150 centimeter bedragen. Vermoedelijk heeft de grootste teakboom ooit een hoogte van 45 meter bereikt en een diameter van 300 centimeter. Op plantages worden de bomen aanmerkelijk minder hoog en worden ze al geoogst bij een diameter van 45 tot 50 centimeter.

Teak is een mooie gouden tot donkerbruine houtsoort, soms ook roodachtig met een rechte strakke draad. De nerven kunnen vrij grof zijn. Het hout is rijk aan natuurlijke oliën, waardoor er een vettige indruk ontstaat. Aan deze oliën heeft teak zijn unieke eigenschappen te danken: de resistentie tegen water en vocht en weersinvloeden.

Heeft u zelf nog vragen en/of opmerkingen?
Middels onderstaand formulier kunt u contact met ons opnemen:

@